Als je hebt besloten dat je rolluiken wilt laten plaatsen aan je woning in Mechelen, dan zal je snel van vele gemakken gebruik kunnen maken.
Rolluiken zijn namelijk inbraakwerend, geluidsisolerend, zonwerend en bieden ook thermische isolatie. Bij het aanschaffen van rolluiken kom je voor een groot aantal keuzes te staan en deze hebben direct invloed op het eindresultaat en de eindprijs. Het is belangrijk dat je bepaalde valkuilen goed omzeilt en de volgende aandachtspunten in acht neemt.
Elektrisch is niet automatisch beter
Bij de aanschaf van je rolluiken heb je de keuze tussen een elektrische en een handmatige bediening. Alhoewel veel mensen direct naar de elektrische optie zullen kijken, heeft een handmatige bediening enkele belangrijke voordelen. Zo bespaar je per rolluik €100 door voor een band- of koordopwinder te kiezen. Daarnaast heeft een handmatig rolluik minder onderhoud nodig, is het mechanisme aanzienlijk simpeler dus zal het minder snel defect raken en is de levensduur langer. Ook bij rolluiken geldt hoe simpeler hoe minder kans op problemen. Als je het dus niet erg vindt om af en toe aan een koordje te moeten trekken, kan een handmatige bediening vele voordelen bieden.
Kunststof is niet altijd de beste optie
De meeste mensen in Vlaanderen kiezen voor kunststof rolluiken. Dit is ook niet vreemd, want kunststof is goedkoper, duurzaam, licht om te bedienen en verduistert goed. Ook kun je kunststof rolluiken bestellen in een grote variëteit aan kleuren en uitvoeringen. Zoek je echter rolluiken die je de beste bescherming bieden tegen inbrekers, dan is aluminium een verstandigere keuze. Hiervoor betaal je iets meer, maar houd je je bezittingen wel veiliger. En aluminium is net zo licht, heeft een uitstekende isolatiewaarde en is even veelzijdig als kunststof. Met name voor grotere ramen en eventueel garagedeuren is aluminium het materiaal bij uitstek.
De montagemethode; houd rekening met het eindresultaat
Wanneer je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent dan kun je de rolluiken volledig in je gevel laten plaatsen waardoor je ze niet ziet. Dit is natuurlijk esthetisch de beste optie. In de meeste gevallen zullen de rolluiken op al bestaande woningen worden geplaatst. Je hebt dan de mogelijkheid om ze tegen je muren te monteren of tussen de muren. Deze laatste optie verandert de uitstraling van je gevel niet. Kies je ervoor om de rolluiken tegen de buitenmuur te laten plaatsen dan zullen deze altijd enigszins uitsteken. Dit kan het uiterlijk van je gevel compleet veranderen en kan tot teleurstellingen leiden als je dit niet goed overweegt.
Zelf monteren is goedkoper, maar is het ook beter?
Een ervaren doe-het-zelver kan de rolluiken prima zelf installeren. Dit kan echter direct een negatieve invloed hebben op de garantieregeling en het is de vraag of dit de besparing waard is. Vooral als je kostbare rolluiken aanschaft kan een garantieregeling soms goed van pas komen. Installeer je de rolluiken zelf en je doet dit verkeerd, dan zal de leverancier natuurlijk niet betalen om jouw fout te rectificeren. Ook toekomstige defecten kunnen hieronder lijden. Hebben ze zelf een fout gemaakt tijdens de installatie of heb je een door hen goedgekeurd installatiebedrijf in handen genomen, dan zal je een volledige garantieregeling ontvangen. Wat deze precies is verschilt natuurlijk per leverancier.